Машини для замішування тіста
Машина базова тістомісильна
МБТМ - 140.
Призначена
для механізації процесу замішування дріжджового, пісочного, листкового,
бісквітного тіста в кондитерських і кулінарних цехах підприємств громадського
харчування.
Машина складається
із опорної плити, на якій закріплено станину з розміщеним усередині неї
приводом обертання робочої камери і механізмом її піднімання та опускання,
корпусу, місильного важеля. Робоча камера являє собою бак (діжу) конічної форми
місткістю 140 л ,
яка закривається сферичною кришкою. У комплект машини входять три баки. Бак
закріплений на візку з трьома колесами. Візок має два великі колеса й одне
мале, яке обертається і дає змогу легко повертати візок у різні напрямки. Внизу
бак має хвостовик із квадратним перерізом. Один кінець хвостовика жорстко прикріплений
до дна, а інший входить у гніздо привідного диска. Для закочування або
скочування бака хвостовик піднімають за допомогою педалі.
Робочим
органом машини є місильний важіль складного профілю. Місильний важіль здійснює
складний коливальний рух угору та вниз. Для переведення місильного важеля у
верхнє положення (для скочування бака) в корпусі машини є маховик, доступ до
якого здійснюється через дверцята, розташовані на корпусі.
Для захисту
працюючих та запобігання викиданню тіста із бака бак закривається сферичною
кришкою з електричним блокуванням (під час відкривання кришки машина вимикається).
Тривалість
замішування тіста установлюється за допомогою реле часу.
Привідний механізм
машини складається із електродвигуна, двох черв'ячних редукторів і ланцюгової
передачі. Рух від двигуна через один черв'ячний редуктор передається баку, а
через другий черв'ячний редуктор і ланцюгову передачу — місильному важелю.
Принцип дії. Завантажені в бак продукти
завдяки руху місильного важеля та одночасному обертанню бака навкруг своєї осі
інтенсивно перемішуються, утворюючи однорідну, насичену повітрям масу.
Правила експлуатації. Перед експлуатацією перевіряють
санітарно-технічний стан машини. Потім закочують бак на фундаментну плиту,
перевіряють надійність зчеплення, роботу машини на холостому ходу, завантажують
необхідні продукти для замішування, опускають кришку і натискують кнопку
«Пуск».
Після
закінчення замішування натиснути на кнопку «Стоп», дочекатись повної зупинки
машини, відкрити кришку, встановити місильний важіль у крайнє верхнє положення
вручну за допомогою маховика, натиснути на педаль і скотити бак з фундаментної
плити. Кришку та місильний важіль зачистити від тіста та промити гарячою водою.
Машина тістомісильна МТМ-15.
Призначена
для замішування крутого тіста (для вареників, пельменів, домашньої локшини), а
також інших видів тіста.
Машина складається
із електродвигуна, двоступеневого черв'ячно-циліндричного редуктора, платформи,
знімного резервуара місткістю
15 дм3, двох Z- подібних лопатей.
Алюмінієвий
корпус машини одночасно є і її станиною. Робочою камерою машини є знімний резервуар,
який установлюється на опори платформи і фіксується стопорними гвинтами від
осьового зсуву. Зверху він закривається решітчастою кришкою з електроблокуванням.
Кришка на резервуарі кріпиться крючком-фіксатором. Для прикріплення місильних лопатей
горизонтально розташовані вали редуктора мають на кінцях шипи.
На
кришці редуктора розміщено електродвигун, прилади вмикання, захисту і
блокування машини.
Принцип дії. Продукти, які містяться в резервуарі, перемішуються лопатями в однорідну масу і
насичуються повітрям. Лопаті обертаються за допомогою електродвигуна через черв’ячну
та зубчасто-циліндричну передачі. Машину завантажують на ходу через решітку
кришки.
Правила експлуатації. Перевіривши санітарний стан машини,
необхідно закріпити лопаті в шипах редуктора, зафіксувати резервуар стопорним
гвинтом і залити в нього рідкі компоненти. Потім опустити кришку-решітку,
ввімкнути машину, засипати борошно через кришку-решітку і місити до утворення
однорідної маси. Після закінчення замішування вимкнути машину, зняти кришку та
розвантажити резервуар. Лопаті та резервуар добре промити і насухо витерти.
Корпус очистити від борошняного пилу та протерти вологою тканиною.
Заборонено
використовувати машину з несправними блокуванням і заземленням, усувати
неполадки під час ввімкненого двигуна.
ТЕХНІЧНІ
ХАРАКТЕРИСТИКИ ТІСТОМІСИЛЬНИХ МАШИН
Найменування
показника
|
Марка машини
|
||||
МБТМ-
140
|
МТМ-
15
|
Прима-
40
|
Прима-
40-01
|
Прима-
300
|
|
Продуктивність, кг/год.
|
600
|
25
|
10-20
|
10-20
|
100-180
|
Об’єм діжі, л
|
140
|
15
|
40
|
40
|
300
|
Час замішування, хв.
|
25-30
|
15-25
|
10-25
|
10
|
5-8
|
Коментарі
Дописати коментар