Перейти до основного вмісту

МАШИНИ ТА МЕХАНІЗМИ ДЛЯ ПРИГОТУВАННЯ ТІСТА.Курс І.ПРОФЕСІЯ КУХАР


Машини для замішування тіста

Машина базова тістомісильна МБТМ - 140.

Призначена для механізації процесу замішування дріжджового, пісочного, листкового, бісквітного тіста в кондитерських і кулінарних цехах підприємств громадського харчування.
Машина складається із опорної плити, на якій закріплено станину з розміщеним усередині неї приводом обертання робочої камери і механізмом її піднімання та опускання, корпусу, місильного важеля. Робоча камера являє собою бак (діжу) конічної форми місткістю 140 л, яка закривається сферичною кришкою. У комплект машини входять три баки. Бак закріплений на візку з трьома колесами. Візок має два великі колеса й одне мале, яке обертається і дає змогу легко повертати візок у різні напрямки. Внизу бак має хвостовик із квадратним перерізом. Один кінець хвостовика жорстко прикріплений до дна, а інший входить у гніздо привідного диска. Для закочування або скочування бака хвостовик піднімають за допомогою педалі.
Робочим органом машини є місильний важіль складного профілю. Місильний важіль здійснює складний коливальний рух угору та вниз. Для переведення місильного важеля у верхнє положення (для скочування бака) в корпусі машини є маховик, доступ до якого здійснюється через дверцята, розташовані на корпусі.
Для захисту працюючих та запобігання викиданню тіста із бака бак закривається сферичною кришкою з електричним блокуванням (під час відкривання кришки машина вимикається).
Тривалість замішування тіста установлюється за допомогою реле часу.
Привідний механізм машини складається із електродвигуна, двох черв'ячних редукторів і ланцюгової передачі. Рух від двигуна через один черв'ячний редуктор передається баку, а через другий черв'ячний редуктор і ланцюгову передачу — місильному важелю.
Принцип дії. Завантажені в бак продукти завдяки руху місильного важеля та одночасному обертанню бака навкруг своєї осі інтенсивно перемішуються, утворюючи однорідну, насичену повітрям масу.
Правила експлуатації. Перед експлуатацією перевіряють санітарно-технічний стан машини. Потім закочують бак на фундаментну плиту, перевіряють надійність зчеплення, роботу машини на холостому ходу, завантажують необхідні продукти для замішування, опускають кришку і натискують кнопку «Пуск».
Після закінчення замішування натиснути на кнопку «Стоп», дочекатись повної зупинки машини, відкрити кришку, встановити місильний важіль у крайнє верхнє положення вручну за допомогою маховика, натиснути на педаль і скотити бак з фундаментної плити. Кришку та місильний важіль зачистити від тіста та промити гарячою водою.

Машина тістомісильна МТМ-15.

Призначена для замішування крутого тіста (для вареників, пельменів, домашньої локшини), а також інших видів тіста.
Машина складається із електродвигуна, двоступеневого черв'ячно-циліндричного редуктора, платформи, знімного  резервуара  місткістю   15 дм3,   двох   Z- подібних лопатей.
Алюмінієвий корпус машини одночасно є і її станиною. Робочою камерою машини є знімний резервуар, який установлюється на опори платформи і фіксується стопорними гвинтами від осьового зсуву. Зверху він закривається решітчастою кришкою з електроблокуванням. Кришка на резервуарі кріпиться крючком-фіксатором. Для прикріплення місильних лопатей горизонтально розташовані вали редуктора мають на кінцях шипи.
На кришці редуктора розміщено електродвигун, прилади вмикання, захисту і блокування машини.
Принцип дії. Продукти, які містяться в резервуарі,  перемішуються лопатями в однорідну масу і насичуються повітрям. Лопаті обертаються за допомогою електродвигуна через черв’ячну та зубчасто-циліндричну передачі. Машину завантажують на ходу через решітку кришки.
Правила експлуатації. Перевіривши санітарний стан машини, необхідно закріпити лопаті в шипах редуктора, зафіксувати резервуар стопорним гвинтом і залити в нього рідкі компоненти. Потім опустити кришку-решітку, ввімкнути машину, засипати борошно через кришку-решітку і місити до утворення однорідної маси. Після закінчення замішування вимкнути машину, зняти кришку та розвантажити резервуар. Лопаті та резервуар добре промити і насухо витерти. Корпус очистити від борошняного пилу та протерти вологою тканиною.
Заборонено використовувати машину з несправними блокуванням і заземленням, усувати неполадки під час ввімкненого двигуна.

ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ТІСТОМІСИЛЬНИХ МАШИН

Найменування
показника
Марка машини
МБТМ-
140
МТМ-
15
Прима-
40
Прима-
40-01
Прима-
300
Продуктивність, кг/год.
600
25
10-20
10-20
100-180
Об’єм діжі, л
140
15
40
40
300
Час замішування, хв.
25-30
15-25
10-25
10
5-8





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

УСТАТКУВАННЯ ДЛЯ СМАЖЕННЯ

Сковороди і жаровні електричні Сковороди призначені для смажіння продуктів основним способом та у фритюрі, тушкування продуктів, припускання продуктів тощо. На підприємствах громадського харчування використовують   сковороди   електричні СЕ-0.45М,   СЕ-0,45-01,   СЕ-0,22, СЕ-0,22-01, СЕСМ-0,2 з безпосереднім і СНЕ-0,3 — з непрямим нагріванням. Сковороди СЕ-0.45М і СЕ-022 встановлюються на загальну ферму разом з іншими апаратами, сковороди СЕ-0,45-01 і СЕ-0,22-01 — на індивідуальну підставку, яка постачається в комплекті зі сковородою.          Сковорода СЕ-0,45М Ця сковорода являє собою прямокутну чашу, облицьовану з усіх боків сталевими листами та установлену на рамі. Між чашею та облицюванням розміщено шар теплоізоляції, під подом чаші — касети з електронагрівниками. Температура поду чаші регулюється автоматично за допомогою датчика-реле температури. Для зливання рідкої частини чаша має механізм перек...

ВАГОВИМІРЮВАЛЬНЕ ОБЛАДНАННЯ

Класифікація ваговимірювального обладнання та вимоги до нього   Більшість продовольчих і деякі непродовольчі товари зважують. Ваги - це прилад, за допомогою якого визначається маса тіла способом порівняння її з масою умовно взятої одиниці (грама, кілограма, тонни). Ваги є одним зі старовинних вимірювальних приладів, зображення якого у вигляді рівноплечого важеля-коромисла з підвішеними чашами знаходять на прадавніх грецьких, єгипетських і вавилонських пам'ятках. Історія ваг  Ваги з'являються в глибоку давнину. «Коромислові» ваги - це вельми примітивний інструмент, побудований на принципі простого важеля. Перші знайдені археологами зразки відносяться до V тисячоліття до н.е., застосовувалися вони в Месопотамії. Це корисне, більше того - необхідна винахід було вельми швидко освоєно усіма народами Старого Світу. Згідно давньоєгипетської «Книзі мертвих», Анубіс, бог з головою шакала, на вході в підземне царство зважує серце всякого померлого на особливих вагах, де...